Generalforsamling 2024

Referat generalforsamling Det Konservative Folkeparti Ikast Brande kommune 29.1.24

  • Valg af dirigent: Ove Nørholm valgt.
  • Generalforsamling er lovligt indvarslet.
  • Beretning: Se skriftlig beretning

Spørgsmål: ingen.

Beretning godkendt.

  • Regnskab: Fremlagt. Overskud ca. 4000 kr. Egenkapital ca. 17000 kr. en stigning med årets resultat.

Kontingenter er: 300 kr. pr. person. Ægtefolk 500 kr. pr. par. Pensionister 200 kr. Unge 200 kr. Kontingent fastholdes

Vi blev takket for vores fortsatte medlemskab af Danmarkssamfundet.

Regnskab godkendt.

  • Forslag: ingen forslag udover ændringer i vedtægter, som er fremsendt fra partiet. Væsentligste forskel er, at der kun er en opstillingsmodel. Prioriteret opstilling er væk ved FV. Bliver prioriteret sideordnet. Fremover er det kun vælgerforeningen der kan lave opstilling. Det medfører forskellige stemmesedler i de forskellige vælgerforeninger. Der skal holdes et opstillingsmøde senest 1.11.14. Ved KV kan man fortsat køre prioriteret sideordnet.

Vedtægter kan ikke være anderledes end partiets.

Vedtægter blev vedtaget.

  • Valg af bestyrelsesmedlemmer:

Formand Claus Carstensen genvalgt

Næstformand Torben Lindeschouw genvalgt

Bitte Olesen ikke på valg. Fortsætter

Jan Danielsen ikke på valg. Fortsætter

Morten Olesen ikke på valg. Fortsætter

Hanne Pedersen genvalgt

Per Abildskov genvalgt

Keld Nielsen foreslået af bestyrelsen. Valgt

Jørn Dalgaard 1. suppleant valgt

Peter Søgaard 2. suppleant valgt

Udpeget af KU: Jonas

Revisorer:

Hugo Nielsen genvalgt

Stig Gøte genvalgt

Revisorsuppleanter bestyrelsen kan vælge hvis behov

Delegerede til Landsrådet: Bestyrelsen bemyndiges til at vælge disse.

  • Politisk information:

Bo Jensen, Regionsmedlem. Se skriftligt indlæg

Annette Mosegaard, Byrådsmedlem.

Plejecenter i Klovborg. Pt. for mange plejepladser. Har demens plejepladser. De oprindelige tal for forventede pladser generelt, har ikke holdt stik.

Nr. Snede. Skole bygget om. Rådhus nedlægges. C gik til valg på ikke at lukke rådhuset. Generelt mener vi, at vi skal være driver i lokalsamfundene. Vi tror på, at off. arbejdspladser er med til at skabe handel og liv. Vi gik med til at lukke rådhuset, mod at der kom andre aktiviteter på rådhuset.

Palsgaard museum er frivilligt drevet. Lille besøgstal. Ikke penge til at drive det. C vil gerne beholde det, men flertal imod, så vi gik med på at lukke det. Hærvejen omkring Nr. Snede skal synliggøres. Støtte fra Nordea Fonden. Vandtanken skal ændres til Hærvejens hus.

Ejstrupholm. Byen vil gerne have mere renovering af centrum. Vi skal fremover se på, hvordan kan man genvitalisere mindre byer. Ejstrupholm og Engesvang får sidestille skolerne renoveret. Der er sat penge af til nye boldbaner. Udfordring med oversvømmelser. Hedegaard udgravningen genoptages. Forventer øget turisme.

Blåhøj. Vi gik til valg på ikke at lukke skolen grundet det positive aftryk på lokalsamfundet. V og A ville lukke Blåhøj skole. C i mindretal. Fik sikret, at der kunne lavet en friskole.

Kratlund Vindpark. IB kommune er gået foran med vindmøller og solceller. En vanskelig proces, der tager lang tid. Projekt er 9 møller. C har 3 sagt ja, 2 sagt nej. Det specielle ved projektet er, at den grænser op til Herning kommune, som har nedlagt veto mod parken. Ligger i dag i energiministeriet. Bliver Hernings veto bekræftet i energiministeriet, vil det betyde, at IB kommune trækker sig fra fremtidige projekter.

Brande. Gennembruddet ned over åen mod Artium. Projektet er at vende byen ned mod åen, hvor den i dag har ryggen mod åen. Bygninger opkøbes og nedlægges så gennemgang ned mod åen.

Brande Syd strukturplan med åer, skov, søer. Færdig i 20. Men ambitionerne blev glemt og endt med blot at blive alm huse og rækkehuse. C ville have lavet noget, der tiltrak kreative borgere. Ambitionerne for Brande er for lave i andre partier.

Engesvang. Renovering af skolen. Der bliver udstykket ved Bølling Sø. Klosterlund Museum bliver løftet.

Paarup bliver stavet med to a’er fremover. Er et industrieventyr.

Ikast. Masterplan. Nedsættelse af kommunale lokaler, da for mange. Rådhus Nr. Snede lukkes. Vester Skole bliver rådhus. Bibliotek flyttes til ”Rådhuset”. 10. klasses centret vil C gerne have flyttet ud til de øvrige uddannelsesinstitutioner.

Bøgildlund, Ikast. Plejecenter.

Andre mærkesager:

Børn unge. Der er takket være C sat ressourcer af til udsatte børn og unge.

Ældre. Erantis projekt kører fortsat

Flere i arbejde – færre på overførselsindkomster. Tallet for borgere på overførselsindkomster er desværre konstant.

Ny kulturpolitik. Fro C handler det om kulturen bæres ud til borgerne. Eks. gavlmalerier – naturen.

Der er styr på økonomien

Flere ældre, men flere er selvhjulpne. Vi har hjælp før pleje.

Gabet mellem velfærdsforventningerne og kommunernes muligheder. Generations kontrakten er ved at briste. Hvad gør vi så?

AI kommer, og hvad gør vi? Eks. hjemmeplejen kan fotografere veje, når de kører på besøg hos borgere. AI kan blive et aktiv i forb. med ældre pleje.

Spørgsmål vedr. Kratlund og Hernings veto. Hvad kan man gøre for at undgå et Veto. Man har været vidende om det. Men havde ikke forventet at de nedlagde Veto. Ikke kommunen, der planlægger parkerne. Det er private. Men kommunen skal lave lokalplaner osv. Konflikter med område som Herning har udlagt til naturområde. Generelt et problem med at energiparker lægges klods op ad nabokommuner. Men det er Staten, der har udpeget områderne, og det kan kommunen ikke gøre noget ved.

Energi projekter skaber ofte rører i vores kommune. Andre undgår det ved at lave rammer, der gør, at projektmagere ikke ønsker at søge. Vi er reaktive i stedet for proaktive.

C har lykkedes med at inddrage borgerne tidligt i forløbet. Fordel at aktørerne også kan inddrages tidligt. Har tidligt vist, hvor solcelleprojekter kan køre uden problemer med borgerne, og hvor der kan blive problemer med borgerne. Har medført at et projekt er lagt ned.

Vi har sagt vi vil have 500 HA solceller. Kom og søg. Det betyder, vi er på forkant omkring solceller.

Flere i C gruppen har påpeget, at der godt må være visioner for, hvordan vi laver et mere attraktivt centrum i Ikast, nu rådhuset flyttes. Det er ikke bare m2, men har med et levende centrum at gøre.

Vores Ikast er meget opmærksom på, at det nye gamle rådhus er en vigtig del i byens centrum. Vigtigt at bygningen bliver noget, der er noget for hele byen, alle aldersklasser.

I hvor høj grad koordineret der på tværs af udvalg?

Rotary havde besøg fra voksenområdet. Igen skal det være normalområdet der skal betale for specialområdet?

AM C ønsker ikke at gå efter laveste fællesnævner. Vi prøver at skabe værdi. Men V og A tænker kun på drift. C arbejder for vækst i bosætning. Men det er ikke en anerkendt præmis.

Koordinering på tværs: AM det bliver for ofte en nedlukningsdagsorden. Ikke en vækst dagsorden.

C tænker markant på bosætning = indtægter.

Kunsten ved udstykninger er, at man skal se på at gøre det attraktivt, samtidigt med at projektmager kan lave et profitabelt projekt. Vi kan ikke kræve at projektmager, at der laves ”flotte” projekter. Men vi kan sikre det ved at leve områderne flotte, før projekterne udbydes.

Hvad betyder det økonomisk at man lukker Blåhøj og der så åbnes en friskole? Det medfører lavere omk. Pr. elev. Men ikke den store forskel.

Problem med ældrepleje, som er for dårlig. En læsning er Erantis, hvor det er samme medarbejdere der kommer dagligt.

AM fået nyt job i Dansk Rideforbund.

Der er ikke noget i jobbet, som forhindrer deltagelse i politik.

 

  • Eventuelt:

Niels Laurits Thygesen: Takker for en god generalforsamling. Dejligt at diskutere, hvad der foregår i byrådsgruppen. Borgmesteren roste i artikel C for det flotte valg. NLT mener, at alle gjorde en flot indsats ved KV 21. NLT kan forstå, at vi har et godt valg, men ender uden borgmesterposten. Det skaber frustration. Frem mod næste valg, skal vi have som ambition, at vi får et godt valg igen. Men det bliver ikke ligeså nemt.

Per Abildgaard: Regionsmedlemmer, har været på vej til at ødelægge hospitalet i Silkeborg. Mener konstitueringen gik galt, og forkert, vi gik med til at nedlægge pladser i Silkeborg. ”Nisa” afd. Skulle nedlægges. Men det kan ikke ske, fordi den er landsdækkende. Reg. Rådet ville have nedlagt ”Nisa”.

HO kommenterer, at det er vigtigt, at forvaltningen hjælper politikerne og at der er kyndige borgere, der kan sætte fokus på problematikker.

 

Bjarne Raabjerg: Elefanten i huset skal omtales. Mener, det har været svært at være konservativ i det forløbne år. Henviser til artiklen i JP omkring ledelsen af Partiet.

Mener det er underligt, at der ikke er nogen, der har udfordret ledelsen.

 

Ove Nørholm takker for dirigent jobbet.

Claus Carstensen takker dirigent, takker fratrådte best. medlemmer: Bjarne Råbjerg og ?

 

Afslutter med sang.